لیست اختراعات صمد جعفري نصرابادي
در مقايسه با ابريشم و پشم، الياف سويا محدوديت ابعادي ندارد. در چند سال اخير با توجه به بالا رفتن قيمت نفت از يك سو و فراواني و قيمت مناسب الياف سويا از سوي ديگر، استفاده از آن اهميت يافته است. اين الياف داراي خصوصياتي مانند درخشندگي و نرمي طبيعي، خصوصيات فيزيكي و رنگ پذيري خوب، راحتي، لطافت و آويزش مناسب مي باشند. اين خصوصيات سبب گرديده است كه در بعضي از مقالات از اين الياف به عنوان كشمير مصنوعي ياد كنند. الياف سويا علي رغم خصوصيات بسيار خوب داراي ضعف هايي نظير رنگ كرم، كاهش استحكام در حالت تر و تخريب الياف در شرايط سخت سفيدگري است. وجود ته رنگ كرم در اين الياف موجب عدم دستيابي به فام هاي روشن مي گردد. اين موضوع مي تواند سبب محدوديت در گسترش تجاري اين الياف گردد. تاكنون جهت رفع اين مشكل از سفيدگري به روش رمق كشي استفاده شده است كه نتيجه حاصله از آن اليافي با ته رنگ كرم روشن مي باشد، اما با استفاده از روش سفيدگري با استفاده از ازون علاوه بر اين كه در مصرف انرژي و آب صرفه جويي قابل توجهي مي شود، همچنين به اليافي با شاخص سفيدي بالاتر و قابل قبول جهت مصرف در پوشاك دست يافته شد.
به دليل تماس نزديك پوست با منسوجات مدت كوتاهي بعد از پوشيدن لباس، منسوج در معرض هجوم ميكرو ارگانيسم ها قرار مي گيرد . البته در چنين مواردي علاوه بر وضعيت مساعد پوست، شرايط محيطي منسوجات نيز در ميزان رشد باكتري تاثير بسزائي دارد. ميكرو ارگانيسم هاي مرتبط با منسوجات عمدتا شامل باكتري ها و قارچها مي باشند. در اين تحقيق براي انجام عمليات ضد ميكروبي بر روي كالاي نساجي (پارچه حلقوي تهيه شده از الياف سويا) و جلوگيري از رشد اين ميكروارگانيسم ها از رنگزاهاي هليله زرد و سياه به عنوان ماده ضد ميكروب استفاده گرديد. استفاده از اين رنگزاها براي رسيدن به اهداف زير مي باشد: 1- جلوگيري از انتقال و رشد ميكرو ارگانيسم هاي بيماري زا 2- كاهش بوي ناشي از تجزيه يا فساد ميكروبي 3- جلوگيري از آسيب يا افت خصوصيات از طريق تجزيه ليف ناشي از حمله ميكروارگانيسم ها از مزاياي اين رنگزاها نيز مي توان به موارد زير اشاره نمود: 1- هليله از جمله درختان بومي ايران مي باشد كه در حال حاضر نيز در مناطقي مانتنان سيستان و بلوچستان يافت مي شود. 2- ميوه ي اين گياه تا كنون بيشتر به عنوان يك داروي گياهي استفاده مي شده است و در رنگرزي نيز فقط به عنوان يك رنگزا براي بدست آوردن فامهاي زرد تا كرم استفاده مي شده است. 3- اين رنگزا داراي ثبات شستشويي خيلي خوبي مي باشد. 4- دوستدار محيط زيست بودن اين رنگزاهاي طبيعي 5- با استفاده از اين رنگزا به عنوان يك ماده ضد ميكروب و جايگزين نمودن آن با مواد ضد ميكروب شيميايي كه عمدتا وارداتي هستند، مي توان از خروج ارز از كشور جلوگيري نمود. 6- استفاده از رنگزاهاي طبيعي باعث رونق كشاورزي و نيز اشتغالزايي در مناطق محل كشت مي گردد.
موارد یافت شده: 2